Ga terug

Pompoencake recept

Totale tijd 20 min
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

Cake

  • 300 gram pompoen uit de oven 
  • 250 gram bloem/meel – ik gebruikte 100 gr amandelmeel en 150 gram havermeel
  • 1 banaan
  • 6 dadels
  • 20 gram kokosbloesemsuiker (houd e van zoet? Voeg dan de dubbele hoeveelheid suiker toe)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanillepoeder (als je dit niet hebt, laat het je weg)
  • snufje zout
  • beetje geraspte verse gember
  • 40 ml ongezoete plantaardige melk
  • 50 ml gesmolten kokosolie
  • handje rozijnen (optioneel)
  • 50 gram walnoten/pecannoten (optioneel)
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 scheutje citroensap

Topping

  • 100 gram cashewnoten (12 uur geweekt)
  • scheutje kokosmelk (je kan dit ook weglaten)
  • 3 eetlepels kokosolie gesmolten
  • 1 biologische sinaasappel
  • scheutje ahorn/agave

Instructies
 

Cake

  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Meng in 1 kom alle droge ingrediënten behalve de baking soda. (bloem/meel, bakpoeder, kokossuiker, speculaaskruiden, vanillepoeder, zout)
  • Mix met een staafmixer de banaan met de dadels. Voeg dan pompoen toe. Ik vind het zelf lekker om de puree niet helemaal glad te maken zodat er nog stukjes pompoen te vinden zijn in de cake. Voeg dan de gesmolten kokosolie en de plantaardige melk toe en roer erdoorheen. Rasp eventueel wat verse gember en roer erdoorheen.
  • Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer voorzichtig door met een garde of lepel. (niet te hard mixen!)
  • Voeg eventueel een handje rozijnen en 50 gram noten (in stukjes) toe.
  • Doe in een klein kopje de baking soda met citroensap, dit gaat schuimen. Roer dit rustig door het beslag.
  • Doe het beslag in een cakevorm (ik doe er altijd bakpapier onder, dan hoef je de vorm ook niet meer in te vetten) en zet 45 minuten in de oven.

Topping

  • Doe de cashewnoten samen met de kokosmelk en gesmolten kokosolie in de keukenmachine, laat zo’n 10 min draaien.
  • Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel en pers 1 helft uit
  • Voeg, ahorn/agave siroop, de sinaasappel rasp en sap toe en laat nog even draaien
  • Als de cake is afgekoeld kun je de topping over de cake smeren met de achterkant van een lepel.