Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - €0.00 0

Pompoencake

De laatste maand heb ik een enorme hoeveelheid pompoenen geoogst, ik heb er denk ik wel 50. En net als vorig jaar weet ik zeker dat die deze winter weer op gaan. Koken voor retreats die ik geef en soms ook voor groepen die de yurt huren en daarnaast ik ben zelf ook gek op pompoen. Ik maak er graag lekker soepen, stoofjes, curry’s ennnnn pompoencake mee!

Deze cake is een heerlijk herfstig tussendoortje, met verwarmende specerijen. Alleen al voor de geur als je ‘m net uit de oven haalt, wil je deze cake maken.

Ik geef het recept met topping. Dit is een heerlijke toevoeging, maar ook zonder topping is de pompoencake goddelijk. Voor een speciale gelegenheid is net natuurlijk wel leuk, lekker en mooi om de topping ook te maken.

Het is fijn om eerst de pompoen gebruiksklaar te maken. Ik snijd altijd een pompoen doormidden. Leg de 2 delen met de open kant naar beneden op een bakpapier in de oven en dan een 30-40 minuten in de oven op 180 graden. De ene helft maak je cake mee en met de andere helft gebruik je voor een soepje of curry (je kan die helft trouwens ook een paar dagen in de koelkast bewaren)

Pompoencake recept

Totale tijd 20 min
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

Cake

  • 300 gram pompoen uit de oven 
  • 250 gram bloem/meel – ik gebruikte 100 gr amandelmeel en 150 gram havermeel
  • 1 banaan
  • 6 dadels
  • 20 gram kokosbloesemsuiker (houd e van zoet? Voeg dan de dubbele hoeveelheid suiker toe)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanillepoeder (als je dit niet hebt, laat het je weg)
  • snufje zout
  • beetje geraspte verse gember
  • 40 ml ongezoete plantaardige melk
  • 50 ml gesmolten kokosolie
  • handje rozijnen (optioneel)
  • 50 gram walnoten/pecannoten (optioneel)

Topping

  • 100 gram cashewnoten (12 uur geweekt)
  • scheutje kokosmelk (je kan dit ook weglaten)
  • 3 eetlepels kokosolie gesmolten
  • 1 biologische sinaasappel
  • scheutje ahorn/agave

Instructies
 

Cake

  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Meng in 1 kom alle droge ingrediënten behalve de baking soda. (bloem/meel, bakpoeder, kokossuiker, speculaaskruiden, vanillepoeder, zout)
  • Mix met een staafmixer de banaan met de dadels. Voeg dan pompoen toe. Ik vind het zelf lekker om de puree niet helemaal glad te maken zodat er nog stukjes pompoen te vinden zijn in de cake. Voeg dan de gesmolten kokosolie en de plantaardige melk toe en roer erdoorheen. Rasp eventueel wat verse gember en roer erdoorheen.
  • Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer voorzichtig door met een garde of lepel. (niet te hard mixen!)
  • Voeg eventueel een handje rozijnen en 50 gram noten (in stukjes) toe.
  • Doe in een klein kopje de baking soda met citroensap, dit gaat schuimen. Roer dit rustig door het beslag.
  • Doe het beslag in een cakevorm (ik doe er altijd bakpapier onder, dan hoef je de vorm ook niet meer in te vetten) en zet 45 minuten in de oven.

Topping

  • Doe de cashewnoten samen met de kokosmelk en gesmolten kokosolie in de keukenmachine, laat zo’n 10 min draaien.
  • Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel en pers 1 helft uit
  • Voeg, ahorn/agave siroop, de sinaasappel rasp en sap toe en laat nog even draaien
  • Als de cake is afgekoeld kun je de topping over de cake smeren met de achterkant van een lepel.

Lekker met een verwarmend theetje of een kopje chai. 
Eet smakelijk!

logo-wit
Adres en contact

Dijkgraafweg 14
2391 NV Hazerswoude-dorp

06 192 028 23
lonneke@feelyourheart.nl

Ontwerp en techniek door 12design © 2023